Otrohet - definition, orsaker

Otrohetssajt

Statistik över otrohet

Förlåta och komma över otrohet

Svartsjuka
Otrohet header


Otrohet oundvikligt?

De flesta är överens om att kärlek mellan två människor är det finaste som finns. Ormen i detta paradis stavas otrohet och är en av kärlekens baksidor. Det är en företeelse som är avskydd och till och med föraktad av många. Men vad är egentligen otrohet? Är den ett nödvändigt ont som vi ska behöva stå ut med eller går den att utrota? Detta fenomen som gör så många människor så illa, som förstör familjer, någons barndom, någon annans syn på förhållanden, i sällsynta fall påverkar en karriär (som till exempel i fallet med Tiger Woods). Om otrohet är så avskyvärt, varför kan det då inte upphöra?

Eller tänk om otrohet är ett tecken på att något i samhället är fel? Ett symptom på att vi inte lever som vi var ämnade att leva? Detta ska vi gå igenom längre ner.


Definition av otrohet

Hur ska man definiera otrohet? Ska man ta ett snack med sin partner och sätta upp regler? Eller ska man gå på magkänsla, alltså att det som känns fel är fel? En del tycker att gränsen går vid kyssar, andra vid sex, andra tycker att hemlig chatt på nätet med motsatta könet är ett svek så stort som något. En mer extrem grupp tycker att man inte ens ska få tänka på andra människor än sin partner i sexuella eller kärleksfulla sammanhang.

En bra definition av otrohet är att den involverar lögn. Man ljuger för sin partner, man bryter mot löftet att vara trogna och monogama. Men frågan är om detta är ett löfte som går att upprätthålla. Kan vi lova en enda person evig trohet eller kan det åtminstone för vissa människor vara en omöjlighet?

Det finns de som anser att otrohet inte nödvändigtvis uppstår i samband med monogami, alltså att man har en enda partner. Utan att det är ett brott mot regler man satt upp. Dessa personer kanske tillåter varandra att ha flera partners samtidigt och då är det inte i sig otrohet. Men det gäller att reglerna går att leva upp till.


Varför otrohet, varför är man otrogen?

Många är övertygade om att otrohet är ett tecken på att något är fel i förhållandet, att missnöje har uppstått och att detta kunde ha undvikits om bara... Men måste det verkligen vara så? Det är kanske en svindlande tanke, men kan det vara så att vissa människor kan vara lyckliga i sitt äktenskap eller förhållande men helt enkelt suktar efter mer? Människor som kanske av naturen inte kan hålla sig till en enda partner? Och om det är på det viset, är det då verkligen fel?

Alla avskyr och förkastar otrohet men hur kan vi vara säkra på att samma personer som spyr galla över detta inte själva någon gång har varit otrogna? Om man är lite öppen och luskar bland folk så kommer man upptäcka att fler än man tror har kommit i kontakt med otrogna på nära håll. Någons morfar har utomäktenskapliga barn, någons mamma hade haft en tillfällig flört med någon på jobbet när pappan varit iväg på en längre resa, någons flickvän hade dejtat en annan kille samtidigt för att sedan göra slut när hon bestämt sig. Och så vidare. Ingen vill tala särskilt högt om det och ingen vill säga att det är okej men nästan alla känner någon som... Eller så har de själva... "Men det ska inte hända igen."

Allt fler börjar fundera på om otrohet är ett symptom på att människor kanske innerst inne är polygama eller "polyamorösa" som vissa föredrar att kalla det, åtminstone mer eller mindre. I boken Sex at Dawn av Christopher Ryan (som för övrigt finns på bl.a. Adlibris) går man igenom hur vissa primitiva folk lever och även dvärgchimpanser, en primat som endast skiljer sig DNA-mässigt från människan med 1,6%. Dvärgchimpanserna lever i stora grupper där varje individ har sex med flera andra. De bryr sig inte om vem som är pappa till vems barn eftersom alla hjälps åt att ta hand om allas ungar. Man delar allt: mat, underhåll och partner. Samma beteende har setts hos primitiva folk i t.ex. Kina, Sydamerika och Afrika.

Det finns nu forskare som börjat ifrågasätta om detta att bara ha en partner egentligen är så naturligt för människor.

Sex har för människor inte endast funktionen att föröka sig utan det har även en viktig social funktion. Det är därför, tror dessa forskare, som vi ser så mycket sex i samhället. Porrbranschen som omsätter extremt mycket pengar är ett tecken på detta, vare sig vi vill kännas vid det eller inte.

Det kan även vara en förklaring till varför så många snedsteg ständigt uppstår i olika förhållanden. Otrohet blir ett fruktansvärt svek, men är monogami realistiskt att kräva av oss människor? Efter en tid i ett förhållande börjar förälskelsen dala. Efter ett antal år kommer en period då man kanske snarare blir mer som vänner. De flesta som varit i långa relationer kan vittna om detta. För att då hålla liv i förhållandet krävs ett enormt arbete. Ibland klarar de inblandade inte av det och förhållandet tar slut. Man inleder då ofta ett nytt förhållande. Detta brukar kallas seriell monogami. Dvs. man är monogam med en partner åt gången men kan tänka sig att bli tillsammans med någon annan efter det första förhållandet har avslutats. Varje partner är på så vis utbytbar.


Går otrohet verkligen att undvika?

Kan vi förhindra otrohet? Hittills har rapporterats att i länder där otrohet bestraffas med döden har folk ändå begått snedsteg. Hotet med lagens strängaste straff har inte hjälpt.

Kanske är det lättare att försöka ändra våra regler och former för förhållanden än att trycka ner oss själva i mallar som inte passar oss? Otrohet är inte acceptabelt och det är oförlåtligt. Men vår approach för att förhindra det kanske kräver att vi vänder på steken i stället för att köra huvudet i väggen och bli besvikna gång på gång?
Gserp - bra grejer det ;)