allt du vill veta om framtidens teknik
är ägg-businessen anpassad till verkligheten?
Det råder inga tvivel om att äggfrysning är ett kontroversiellt ämne. Tidigare var den här typen av behandling reserverad för kvinnor med cancer som ändå ville bevara chansen att över huvud taget få barn. Men på senare år har det blivit tillåtet med så kallad "social äggfrysning". Det innebär att kvinnor som väntar på den rätte, vill göra karriär eller på annat sätt skjuta upp barnafödandet till framtiden, ska få en chans att frysa sina ägg.
De flesta kliniker har en regel som säger att man kan sätta in tidigare frysta ägg upptill 45 års ålder (efter att de befruktats). Argumenten för metoden säger att det här är någonting som kommer att utjämna skillnaderna i mäns och kvinnors fertilitet. Samhället blir mer jämlikt, menar ja-sidan. Motargumenten gäller främst att det är farligt att sätta sin tillit till en så här, trots allt, chansartad metod. Det finns ju aldrig några garantier och behandlingen är kostsam (se vår uträkning under priser).
I en perfekt värld kunde äggfrysning ses som en gudagåva. äntligen slipper kvinnor oroa sig för den biologiska klockans obönhörliga tickande. Många är de tjejer som redan från tonåren är stressade över att de inte ska hinna skaffa barn. Dagens samhälle är på många sätt tuffare och kräver mer av människor. Det kan vara svårt att få jobb och bostad. Det är dyrt att skaffa barn. Enligt en undersökning från Swedbank kostar ett barn minst 1,2 miljoner kronor fram till sin 19-årsdag. Sedan har vi ofta även en önskan att förverkliga oss själva som unga. Man vill hinna resa och upptäcka saker, något som naturligtvis blir svårare med barn. Att frysa ner sina ägg kan ses som en liten försäkring om en chans att skaffa barn i ganska hög ålder, även om det i vanliga fall skulle varit "för sent". Detsamma gäller om man oroar sig för att råka ut för en sjukdom eller olycka. Då kan några ägg i frysen kännas som en trygghet.
Men de negativa åsikterna anser att det kan vara en falsk trygghet.
Tyvärr är det inte så enkelt att äggfrysning gör att vi kan slappna av och leva livet för att sedan skaffa barn uppåt 40-årsåldern. Det är naturligtvis möjligt (även utan nedfrysta ägg) men man ska absolut inte räkna med det. Ska man ens hoppas på det? Det är en bra fråga.
De kritiska rösterna menar på att man kan invaggas i någon sorts falsk trygghet där man kanske skjuter upp barnafödandet bara för att man råkar ha ägg i frysen.
En annan nackdel är priset och vad man får för pengarna. På många plan är det faktiskt så att man inte vet vad man egentligen betalar för, eftersom:
* Det finns inga garantier angående hur många ägg man kan få ut - ingenting kan förutsäga hur många just du kommer att få, inte ens på ett ungefär.
* Det finns inga garantier för hur många ägg som kommer att kunna frysas utav dem man får ut.
* Det finns inga garantier för hur många ägg som kommer att klara upptiningen.
* Det finns inga garantier för hur många ägg som kommer att kunna befruktas.
* Det finns inga garantier för om äggfrysning kommer att leda till lyckad IVF i framtiden.
En annan aspekt som brukar tas upp av de som är kritiska till att frysa ägg är att man fattar ett beslut för framtiden utan att ha en aning om hur det kommer att bli. Vid IVF finns inte heller några garantier, men man kan åtminstone göra en behandling i taget och ta beslut därefter. Vid äggfrysning är man begränsad till de ägg man frös in för kanske 5-10 år sedan. När de är slut är det verkligen slut.
Många frågar sig också om äggfrysningsklinikerna profiterar på dagens fertilitetspanik. Att man tar ut hutlösa priser utan att det finns speciellt mycket statistik eller ens tillfredsställande kunskap om ämnet man ger sig på.
Det har hänt att kvinnor blivit tillsagda att skynda sig på att göra något åt barnfrågan efter att ha fått tillbaka ett dåligt resultat på AMH-värdet. Vissa har känt sig hetsade att göra insemination, IVF, äggdonation eller äggfrysning. Men att basera dessa beslut enbart på detta värde kan få långsiktiga konsekvenser. Man kan diskutera hur stor betydelse AMH egentligen har. Läs mer om detta på Fertilitetsguiden. Läs också diskussionerna med en del solskenshistorier på Familjeliv.
Man bör också veta att just tekniken för att frysa ägg fortfarande är alldeles i början av att erbjudas till allmänheten. Det har hittills i världen bara har fötts 2000 barn till följd av äggfrysning. Det är så att säga fortfarande lite av ett experiment och man gör verkligen fel i att tro att frysa in ägg är någon lätt sak. Tvärtom är det en knepig och vansklig procedur med många riskmoment (för äggens del). De protokoll som följs är också på experimentstadiet vilket kan leda till att du som patient blir besviken. Om man vill vara kritisk skulle man kunna påstå att företagsmodellen som dessa kliniker har byggt upp inte är anpassade till hur människokroppen fungerar.
Oavsett om man tillhör ja-sägarna eller nej-sägarna är öppenhet A och O. Kliniker bör sträva efter att vara så ärliga som möjligt angående riskerna och oddsen. Det här är ingenting man bör hårdsälja in till patienter. Den som genomgår äggfrysning måste vara medveten om exakt vad denne ger sig in på och ha allting klart för sig innan behandling påbörjas.
Här kan du läsa en intressant artikel som tar upp mycket av problematiken kring ämnet.
Här är en annan artikel.